Gotland Alandia Cruises

Starka ägare med lång erfarenhet

Under 2023 inledde Gotlandsbolaget och Viking Line en gemensam satsning på nöjeskryssningar på Östersjön. Samarbetet bedrivs genom det samägda bolaget Gotland Alandia Cruises och innebär en unik kombination av erfarenheter och kunskap om att bedriva resor och skapa upplevelser till sjöss.

 

Kryssningsresor breddar Gotlandsbolagets satsningar inom såväl besöksnäring som sjöfart på Östersjön, och skapar nya reseanledningar till Gotland. Fartyget M/S Birka Gotland förvärvades av Gotlandsbolaget för 38 miljoner euro i mars 2023. Det samägs idag med Viking Line som förvärvade 50 procent av fartyget för 19 miljoner euro i augusti 2023.

 

Utveckling av fartyget och nöjen ombord

M/S Birka Gotlands erbjudande riktar sig mot en bred målgrupp, såväl erfarna entusiaster som nya kryssare. Ombord finns ett rikt erbjudande av restauranger, shopping och underhållning. Med anslutningstrafik från 78 svenska orter finns det stora möjligheter för både gamla och nya resenärer att uppleva fartyget och Östersjön. Under 2023 låg fokus på förberedelser inför lanseringen våren 2024. Fartyget har bland annat renoverats med ett nytt spa och nydesignad terrass, samt uppgraderats med högspänningslandström för att kunna anslutas till landström när hon ligger vid kaj.